Хората с хипертония могат никога да не разберат за болестта си.14

...
Хората с хипертония могат никога да не разберат за болестта си.14
Коментари Харесай

Д-р Велизар Дилов: От аритмия се умира!

Хората с хипертония могат в никакъв случай да не схванат за заболяването си.

14 000 българи у нас са застрашени от инсулт или инфаркт на младини и повода за това е фамилната хиперхолестеролемия, или казано народному, високият холестерол. Той поражда сърдечносъдов риск, който с лекуване може да бъде понижен. 7000 от въпросните българи не могат да реализират задачите на лечението по разнообразни аргументи, което значи, че рискът от преждевременната сърдечносъдова болест при тях е с 20 пъти по-висок.

При младите пациенти, които още не са развили сърдечносъдово заболяване, смъртността е 100 пъти по-честа, в сравнение с общо при другите хора, а честотата на общата смъртност при тях е 10 пъти по-висока спрямо тези, които нямат фамилна хиперхолестеролемия.

“Въвеждането на скрининг, ранен фамилен обсег и лекуване още при първите признаци на хипертония, сърдечна непълнота, нараснал холестерол или аритмия ще понижат ранната сърдечносъдова смъртност ”, сигурен в профилактиката е кардиологът от Военна болница доктор Велизар Дилов.

– Болест единствено на възрастните хора ли е хипертонията, доктор Дилов?

– Вече не! Артериалната хипертония стремително се подмладява. Вече не са редки случаите, когато при младежи, под 30 години, се открива при инцидентен обзор, че страдат от хипертония. Това се оказва прекомерно рисково. Ако човек на 30-35 години към този момент има нараснало кръвно налягане и в идващите 15 години изобщо не подозира за болестта си, което значи и, че не го лекува, то в пенсионна възраст той ще се “обзаведе ” и със сърдечна непълнота, а може би и с инсулт или инфаркт. За всичките тези години последователно се е трансформирал в пациент на кардиологията, неврологията и други звена на медицината. Понякога подобен болен не доживява 60-те си години и даже околните му считат, че си е отишъл от този свят внезапно, без причина. За да се предотврати целият този ред на отрицателни последствия, би трябвало всеки от нас, навършил 25 години, най-малко 2 пъти в годината да си мери кръвното налягане. Но не самичък, а при експерт!

Смята се, че главните аргументи за артериалната хипертония са  неприятното генно завещание и стресът.  Това единствено ненапълно е по този начин. Разбира се, наследственият фактор играе своята роля за болестта. Но сама по себе си генната предразположеност не значи, че човек безусловно ще заболее. А най-сигурното нещо в наследствеността е прибавянето на отрицателни фактори.

Човек, измъчен от артериална хипертония, може в никакъв случай да не разбере, че има такова заболяване. Дори очите му да “кръвясват ”, постоянно да се оплаква от главоболие и световъртеж, казано в резюме, всички първоначални признаци да са налице, отново ще си мисли, че това положение е краткотрайно и е от изтощеност. Той нормално остава спокоен, с положително самочувствие. Ето това е коварството на хипертонията – до момента в който човек се усети, времето за профилактика на болестта към този момент се е “скъсило ”.

– Сърдечната непълнота ли е виновна за многото смъртни случаи?

– Сърдечната непълнота съставлява влошено здравословно положение, съпроводено от оток, отмалялост и компликации в осъществяването на обикновени действия. Среща се при хора от всички възрасти и постоянно е резултат от сърдечно заболяване. Пациентите със сърдечна непълнота постоянно страдат от неточен сърдечен темп, рисково положение, което носи риска от неочаквана гибел. Около 5 милиона души в Съединени американски щати страдат от сърдечна непълнота и аритмия, към 30-40% от тях умират до една година от слагане на диагнозата. Сърдечната непълнота задно със злокачествения рак е виновна за повече от половината смъртни случаи при хора над 45 години и повече.

За страдание, случаите със сърдечна непълнота и аритмия стават от ден на ден. Въпреки съществуването на доста нови фармацевтични медикаменти, те се концентрират не върху корена на казуса, а върху признаците и са свързани с доста висок риск от странични резултати.

– Понякога ни се коства, че сърцето не ни слуша…

– От време на време сякаш бие тежко-тежко, различен път тихо-тихо, от време на време блъска в гърдите ни, а постоянно даже ни се коства, че като че ли е спряло. Това положение в медицината се назовава сърдечна аритмия. И няма нищо общо с това дали искаш да ти се случва, или не! Дори не се опитвай да го командваш – няма да те послуша. От аритмия се умира! За тази болка му би трябвало добър лекар, единствено с обич и доста предпочитание няма да оздравее. Статистика на сърдечните болести и смъртността при тях демонстрира, че нарушаването на ритъма на сърцето като причина е към 10-15% от всички болести. Диагностиката и лекуването на заболяването са в ръцете на специфичен раздел в кардиологията – аритмология. Заболяването води до нарушаване на сърдечната функционалност и до съществени затруднения от страна на други органи в човешкото тяло. Което пък довежда след себе си съществени болести.

– Какво е лекуването?

– Ако аритмията се развива като затруднение на друго заболяване, тя може да премине след лечението на главното заболяване. Но постоянно се постанова банкет на антиаритмични лекарства. Когато аритмията е независимо заболяване, медикаментите, нормализиращи сърдечния темп, са главният лековит способ.

При аритмия, която не се повлиява от лекарства, се постанова слагането на кардиостимулатор, пейсмейкър, който съумява да контролира сърдечния темп.

– Възможно ли е холестеролът да се смъкна по натурален метод?

– Ако имате поради без медикаменти – да, допустимо е. И холестеролът, и триглицеридите се повлияват позитивно от омега-3 артикули. В доста от случаите на леко до умерено нарушаване неприятният и положителният холестерол влизат в нормата. При по-тежки случаи е редно да се вземат и медикаменти – статини, фибрати и други Напоследък доста се приказва за ролята на омега-3 и омега-6 мастните киселини. Най-високо е наличието им в лененото масло. Те стабилизират клетъчните мембрани и възстановяват сърдечната проводимост, предотвратяват натрупването на неприятен холестерол, алергии, артрити, имунен недостиг. И доста ясно, пречат на отлагането на неприятния холестерол и развиването на атеросклерозата. Още Авицена го е изписвал като противокашлично средство. В Америка е наложителна добавка в храната на учениците.

Цигарите провокират инфаркт!

“Тютюнопушенето е доста нездравословно за сърцето, както и за другите органи на човешкото тяло. Цигареният пушек хронично лишава част от кислорода от кръвта и е един от основните фактори за отлагането на атеросклерозните плаки по вътрешните стени на коронарните артерии. Тези плаки стесняват диаметъра на съдовете до цялостното им задръстване и по този метод може да провокират инфаркт на миокарда.

Рискът за коронарна болест при пушачите е 70 пъти по-голям спрямо непушачите. Като се прекъсне пушенето, рискът от сърдечно заболяване прогресивно понижава и след към едно година се изравнява с риска за непушачите ”, поучава доктор Дилов.

Люба МОМЧИЛОВА

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР